vad är egentligen Calisthenics?

Du kanske har hört någon pratat om Calisthenics, du kanske har sett det på nätet, sociala medier eller sett några utöva det. Men vad är egentligen Calisthenics?

En vanlig fråga vi får som organiserar tävlingar för Calisthenics är ”Jaha, vad är Calisthenics?” ”Är detta som parkour” eller ”Det är som träningsformen Crossfit”

Låt oss klara göra en sak, det är absolut INTE som Crossfit…

Crossfit gör likande övningar som ingår i CALISTHENICS, det är inte tvärtom. Calisthenics har funnits i hundratals år och någon som vi människor har utövat utan att veta om det.

I grund och botten är Calisthenics kroppsviktsträning, fast har utvecklats väldigt mycket under åren och delats upp i olika nischer.

Frågar du en som utövar Calisthenics kommer den personen ha svårt att definierar exakt vad det är. Fotboll kan man förklara enkelt, du har en boll, ni är 22 man på plan i 2 olika lag med 11 spelare var. Bollen ska in i motståndarens mål.

Riktigt så enkelt blir det inte med Calisthenics, därför har jag skrivit detta inlägg för att få dig att förstå vad Calisthenics är och varför du borde börja träna denna träningsform.

Vad är Calisthenics?

Ordet Calisthenics kommer från grekerna. Calisthenics [grekiska] kallos (κάλλος) & sthenos (σθένος) – “vacker & styrka” betyder det. Genom att träna Calisthenics använder du din egen kropp som motstånd samt gravitationen för att träna dig själv. Vanliga övningar inom Calisthenics är pushups, Pull-ups, muscle ups & dips för att nämna några få.

Många brukar jämföra Calisthenics med Gymnastik och kalla det en sämre variant av Gymnastik. Det finns absolut likheter mellan dessa två men samtidigt stora skillnader.

I Gymnastik har du olika redskap du ska bemästra, fristående, bygelhäst, ringar, hopp, barr & räck. Oftast har du en kontrollerad miljö en stång som böjer sig, mattor för att skydda vid fall och andra regler. Här ska du kunna utföra specifika rutin för att få så hög poäng som möjligt.

Calisthenics har blivit uppdelat i två olika delar när det gäller tävlingar.

  • Freestyle Calisthenics
  • Reps & Sets

Freestyle Calisthenics innebär att du utför dynamiska, statiska och kombinerar dessa i en runda. Detta kan utföra på en hög stång, golv eller paralleter. Att vara kreativ i dessa tävlingar gör så att du sticker ut och får en högre poäng.

Reps & Set innebär att du ska antigen utföra så många som möjligt av några övningar (en i taget). En annan typ av denna tävling kan vara vem som kan göra pull ups med mest vikt.

Sätter man Calisthenics & Gymnastik bredvid varandra har det otroligt mycket likheter mellan varandra, men ändå är det så olika.

Gör man samma sak med med Fotboll och Amerikansk fotboll kan man se väldigt mycket likheter men ändå är det så olika.

Varför jämför man Calisthenics med Crossfit?

Crossfit har ibland kopplats till Calisthenics eftersom några av övningar som utförs vid Crossfit tävlingar är från Gymnastiken. Muscle ups, pull ups, ring muscle ups och handstående. Crossfit använder sig också av vikter och blandar ihop alla övningar i en stor smet.

När det kommer till tävlingarna så skiljer sig det mycket, inom Calisthenics ska man utföra övningar perfekt utan momentum (reps & sets) för att man ska få det räknat. Fokuset i Crossfit är att utföra så många repetioner av en övning så snabbt du bara kan, man har tillåtelse att använda kipping för att göra det mer ”effektivt”. Medans i en Reps & Sets tävling inom Calisthenics så skulle detta inte vara tillåtet.

Bakgrund och nutid

Calisthenics kommer i grund och botten från forngrekiska, du kanske har sett Gladiatorerna i Grekland. Där kan man se att dessa personer utför kroppsviktsövningar för att bygga muskler och styrka. ”Beauty” och ”strength” är vad Calisthenics betyder ”kallos” (vacker) och ”sthenos” styrka.

Dessa ord beskriver precis vad sporten är, det är vackert att titta på och personer som utföra detta visar en enastående styrka. Här handlar det om att utföra övningar helt korrekt och så snyggt som möjligt.

Oavsett om man utför dynamiska tricks som Swing 360 eller en Muscle up, det ska vara så snyggt som möjligt utan att fuska. När man tävlar i Freestyle Calisthenics handlar det om att sätta ihop dem 4 kategorierna tillsammans.

  • Dynamisk
  • Statisk
  • Styrke Dynamisk
  • Combination

Varje trick och styrke moment har en svårighetsgrad, utför du många svåra moment tillsammans i en kombination får du mer poäng.

Varför skall du träna calisthenics?

Det finns flera anledningar till varför du bör tränar Calisthenics men här delar jag med mig av mina egna favoriter.

Vem som helst kan göra det!

Oavsett vilken nivå du än är i dags läget så kan du börja. Klarar du inte en pushup, kan du utföra negativa pushups. Klara du inte pull ups kan du göra negativa pull ups, kan du inte det, så kan du använda band för att hjälpa dig. När du väl börjar se utveckling i styrka och kropp blir du helt beroende av att fortsätta.

Roliga än att lyfta skrot

Många går på gym, några tycker om det, några gör det för att dem vill vara i form men tycker att det är tråkigt. Calisthenics är en rolig träningsform som bygger kroppskontroll och ger dig möjligheten att bygga styrkan för att utföra häftiga övningar med din egen kropp. Många som börjar vill lära sig handstående & Muscle ups för att det ser så coolt ut och det gör det! Sedan kan det utvecklas till Muscle up 360 eller Swing 360 ifall man skulle vilja lära sig mer avancerade tricks.

Calisthenics Community!

Jag kan säga att Calisthenics har en av dem häftigaste community i världen. Oavsett vart du än åker, om någon ser att du håller på med Calisthenics så kommer du få vänner för livet. Även under tävlingar så hejar motståndaren på dig, för det handlar om att lyfta varandra istället för att trycka ner en annan för att bli större själv.

Ifall du letar efter ett Calisthenics gym i Stockholm så kan du besöka Extremfabriken. Där håller Beast Of The Barz tävlingar hus och många utövare tränar där.

En vanlig fråga efter man har förklarat allt detta är….

Men bygger man ens muskler med Calisthenics?

Svaret är enkelt…

Man kan bygga muskler med Calisthenics, det handlar om att ge musklerna motstånd för att du ska börja bygga muskler. Det gör du genom att lyfta din egen kropp och använda gravitationen för att göra det jobbigt.

Blir kroppen för enkelt att lyfta kan man börja med att lägga till vikter i de olika övningar, det kallas ”Weighted Calisthenics”. Det är många som börjar med det efter några år då egen kroppsvikt har blivit för enkelt.

Hoppas att du har fått en djupare förståelse över vad Calisthenics är och inte är. Om du har några frågor om träning, coaching, tävlingar eller likande kan du alltid kontakta inf@beastofthebarz.com